Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Heri heri: recept uit de slavernij

Het gerecht ‘heri heri’ stamt uit de tijd van de slavernij in Suriname. Het bevat ingrediënten die tot slaaf gemaakten op de plantages tot hun beschikking hadden, zoals inheemse cassave, zoete aardappel en nappie (een paarse knol). De ingrediënten kregen ze  deels van de slavenhouders. Aangezien dit schrale rantsoen niet voldoende energie opleverde om het zware werk vol te houden, probeerden veel tot slaaf gemaakten aan extra eten te komen. Ze verbouwden groenten, vingen vissen en hielden kippen.

De diverse Surinaamse keuken

Na de afschaffing van de slavernij in 1863, al was men pas tien jaar later daadwerkelijk vrij, bleef heri heri als gerecht bestaan in Suriname. Het werd onderdeel van de rijke en gevarieerde keuken van het land. De inheemse en Afrikaanse ingrediënten werden gecombineerd met de smaken die werkmigranten uit India, Indonesië en China mee namen. Van Hindoestaanse roti tot Chinees-Indische bami goreng: de Surinaamse keuken is door invloed van verschillende culturen heel divers.