Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

De Azteken: echte chocoholics

Waar de geschiedenis van cacao precies begint is niet helemaal duidelijk. Lange tijd dacht men dat de oorsprong van cacao in Midden-Amerika lag, waar de cacaoboom al rond 1500 voor Christus verbouwd werd. Recent hebben archeologen resten van cacao gevonden in een 5500 jaar oude nederzetting in Ecuador.

Cacaoboon als betaalmiddel

Cacao speelde al in verschillende culturen een belangrijke rol. De Azteken, een oorspronkelijke volksstam uit Mexico gebruikten cacaobonen als betaalmiddel. Hierdoor werd de cacaoboon steeds wijder verspreid. Het gebruik van cacao veranderde toen begin 16e eeuw de Europeanen aan land kwamen en de Azteekse beschaving ten val brachten.

Cacao werd chocolade
Na de Spaanse verovering van de Azteken werd cacao ook in Europa ingevoerd. Door de bittere smaak gebruikte men het in eerst instantie alleen als medicijn. Toen er eenmaal suikerriet en honing aan werden toegevoegd, werd chocolade razendsnel populair.

Cacao is waarschijnlijk via de Hertog van Alva in Nederland gekomen. Aanvankelijk was het een luxeproduct voor de adel. Maar in de 17e eeuw ontstonden de eerste koffie- en chocoladehuizen in Nederland. Chocolade werd al snel favoriet bij het hele volk.