Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Uitvindingen

Ingenieus braadspit uit de Middeleeuwen

Koken zonder klok, het is bijna niet meer voor te stellen. Hoe deden ze dit in de Middeleeuwen? Een veelgebruikte techniek om vlees te garen was om het aan een braadspit boven het haardvuur te hangen.

Vanwege de grote hitte van het vuur was het van belang om het vlees draaiende te houden om verbranden te voorkomen. Dit was nogal een eentonig werkje, waardoor het vaak werd uitbesteed aan de keukenmeid of zelfs kinderen. De collectie van Rijksmuseum Muiderslot herbergt een ingenieus braadspit uit de 17e eeuw. Het systeem bestaat uit meerdere tandwielen, die door middel van touwen kunnen worden aangedraaid. Het spit draait vervolgens zelfstandig rond. Bovenop is een bel bevestigd die rinkelt zodra het systeem is gestopt met draaien. Dergelijke braadspitten vinden we ook al op afbeeldingen van het kookboek van de Italiaanse chef Bartolomeo Scappi uit 1570. Deze aangedreven braadspitten kunnen gezien worden als antieke kookwekkers. Daarbij kon het keukenpersoneel de aandacht elders op richten, zonder dat het pronkstuk van het diner dreigde te verbranden.